kore ginsengi
kore-ginsengi
Panax ginseng cinsinden bitkilerin köküne verilen addPanax quinquefolius (Amerikanginsengi), Panaxginseng (Kore ginsengi) gibi türleri vardır.Ginsengin bitki bilimindeki adı olan Panax,Yunanca “tam iyileşme” anlamına gelen “panacea” sözcüğünden türetilmiştir.Büyük kazık köklü, çok yıllık otsu bir bitkidir. 6-8 yaşındaki bitkilerin köklerinin çapı 10 santimetreyi bulmakta olup,beyaz veya kırmızı renklidir. Bitkinin yaşlı, etli ve çatallı kökleri,olarak kullanıldığından, Çin, Japonya, Kore gibi Uzakdoğu ülkelerinde yabani olarak bulunmasının yanı sıra, kültürü (yetiştirilmesi) de yapılmaktadır.Piyasa şartlarında Sibiryaginsengi olarak adlandırılan Eleuterococcus senticocus, bitki bilimi açısından ginseng değildir.Ama geleneksel tıpta yüzyıllardır kullanılagelmiş olsa da tıbbi etkinliğine dair çağdaş bilimsel araştırmalar yetersizdir.[1]Aşırı kullanımı yan etkilere yol açar,
Vücudu fiziksel, kimyasal ve biyolojik faktörlere karşı koruyucu etkileri bulunan ginseng, pek çok Uzak doğu ülkesinde tıp ve eczacılık alanlarında kullanılan oldukça önemli bir bitkidir.En çok tercih edilen bitkisel takviye ürünleri arasında birinci sırada yer alan bu kıymetli bitki,günümüzde fiziksel ve ruhsal sağlığı olumsuz etkileyen birçok faktöre karşı vücut direncini destekleme amacıyla kullanılır.Tüm bitkisel takviyeler gibi ginseng bitkisi de kullanmadan önce detaylı şekilde araştırılmalıd;ilaç etkileşimi veya alerjik reaksiyon gibi yan etkilerin önüne geçmek için “Ginseng nedir?,Ginseng’in faydaları nelerdir?, İçeriğinde hangi maddeler bulunur?” gibi önemli sorular cevaplanmalıdır.PanaxGinseng Nedir?Başta Çin ve Kore olmak üzere birçok Uzak doğu ülkesinde yabani olarak kendiliğinden yetişen Ginseng,türden türe değişmekle birlikte genellikle 30-50 cm uzunluğunda, çok yıllık, otsu bir bitkidir.Gövde dik ve dalsız yapıda, kökler ise gövdeye oranla daha kalın ve oldukça dallanmış haldedir.Bitkinin kökten uca her bölümü farmakolojik açıdan aktif içerikler barındırır ancak en değerli kısım genellikle kök bölgesindedir.Ginseng bitkisi genellikle 3-6 yaşına ulaştıktan sonra toplanır. Kuru havada muhafaza edilerek saklanan türü, beyaz ginseng olarak adlandırılırken fırında pişirme yöntemi ile elde edilen türü kırmızı ginseng olarak bilinir.Ginsengİçeriğinde Neler Bulunur?Ginsengbitkisinin kök, gövde ve yaprak kısımlarında 36 farklı ginsenozidmaddesi ile birlikte esansiyel yağ, amino asit, peptid, fitosterol, mineral ve vitamin gibi çok sayıda farklı bileşen bulunur.Özellikle kök kısmı A, B1, B2, B3, B12, C ve E vitaminlerinden fazla miktarda bulundurur. Bunun yanı sıra ginseng kökü son derece güçlü bir kalsiyum, demir ve fosfor kaynağıdır.fakat Yine kök kısmında yoğun olarak bulunan 36 farklı ginsenozid bileşeni,ginseng bitkisinin sağladığı yararlı etkilerin pek çoğunun sorumlusu dur,ancak Kanser hastalığı riskini azaltma, şeker hastalığına karşı direnç sağlama,bağışıklık sisteminin normal fonksiyonunu destekleme, sinir sistemini hasarlara karşı koruma, hafıza ve kalıcı bellek gelişimini destekleme,stres düzeyini kontrol etme gibi çeşitli farmakolojik ve fizyolojik etkilere sahip olan bu kıymetli bileşen,özellikle Uzak doğu ülkelerinde tıp alanında yaygın olarak kullanılıyor.lakin Ginseng bitkisi, içeriğinde bulunan daha pek çok değerli bileşen sayesinde insan vücudu üzerinde oldukça faydalı etkileri vardır,Ginsengnedir sorusuna verilebilecek bir diğer yanıt da vücut dayanıklılığını ve direncini artıran adaptojen özellikli bir maddedir. Vücudun fiziksel ve ruhsal dayanıklılığını nonspesifik olarak artıran maddeler adaptojenik olarak tanımlanır ve ginseng, bu özelliğe sahip maddeler içerisinde en sık tercih edilenlerden biridir. Ginseng’in faydaları nelerdir?
|