Yeşil çay, Camellia sinensis yapraklarından elde edilen çay.
Aynı bitkiden elde edilen siyah çay için yapraklar yavaş yavaş kurutulur
yeşilçay ise yaprakların toplanır toplanmaz kavrulup hızla kurutulması ile elde edilir.
Siyah çay ve oolong kurutulurken oksijenle tepkimeye girer,
ve yeşil çayın ise tepkimeye girmesine izin verilmez.
Besin değeri ve kimyasal yapısı
Demlenmiş yeşil çay %99,9 sudan oluşur ve 100 mL başına 1 kaloriye sahiptir..
İçecek, yağ, karbonhidrat ve protein gibi maddeler ile vitamin ve mineralleri kayda değer oranda içermez.
ve polifenoller gibi çeşitli fitokimyasallar ihtiva eder.[1]
İçerisinde yer alan polifenoller arasında epigallokateşin gallat (EGCG),
epikateşin gallat, epikateşinler ve flavanoller yer alır..
Yeşilçay, siyah çay da olduğu üzere kafein ihtiva eder, ancak yeşilçaydaki kafein oranı daha düşüktür…
Tıbbi etkiler yeşilçay
Yeşilçayın (ve içerdiği kateşin ve flavonoid gibi moleküllerin) kanser, obezite, tansiyon ve kalp/damar hastalıkları
gibi durumlara yönelik koruyucu etki gösterdiği ve sağlığa yararlı olduğuna yönelik pek çok iddia ortaya konmuş olmakla birlikte, insanlar üzerinde yapılmış klinik araştırmalar maddenin sağlık üzerindeki etkileri üzerine kanıt bulmamıştır.
[2][3][4] Yeşilçay özütlerinin tüketimi ise hepatotoksisite ve karaciğer yetmezliği ile ilişkilendirilmiştir.[5]