yeşil çay
79 / 100

Yeşil çayCamellia sinensis yapraklarından elde edilen çay.

Aynı bitkiden elde edilen siyah çay için yapraklar yavaş yavaş kurutulur

yeşilçay ise yaprakların toplanır toplanmaz kavrulup hızla kurutulması ile elde edilir.

Siyah çay ve oolong kurutulurken oksijenle tepkimeye girer,

ve yeşil çayın ise tepkimeye girmesine izin verilmez.

Besin değeri ve kimyasal yapısı

Demlenmiş yeşil çay %99,9 sudan oluşur ve 100 mL başına 1 kaloriye sahiptir..

İçecek, yağ, karbonhidrat ve protein gibi maddeler ile vitamin ve mineralleri kayda değer oranda içermez.

ve polifenoller gibi çeşitli fitokimyasallar ihtiva eder.[1]

İçerisinde yer alan polifenoller arasında epigallokateşin gallat (EGCG),

epikateşin gallatepikateşinler ve flavanoller yer alır.

Yeşilçay, siyah çay da olduğu üzere kafein ihtiva eder, ancak yeşilçaydaki kafein oranı daha düşüktür

Tıbbi etkiler yeşilçay

Yeşilçayın (ve içerdiği kateşin ve flavonoid gibi moleküllerin) kanserobezitetansiyon ve kalp/damar hastalıkları

gibi durumlara yönelik koruyucu etki gösterdiği ve sağlığa yararlı olduğuna yönelik pek çok iddia ortaya konmuş olmakla birlikte, insanlar üzerinde yapılmış klinik araştırmalar maddenin sağlık üzerindeki etkileri üzerine kanıt bulmamıştır.

[2][3][4] Yeşilçay özütlerinin tüketimi ise hepatotoksisite ve karaciğer yetmezliği ile ilişkilendirilmiştir.[5]

Üretim ve pazar[kaynağı

2013 yılında küresel yeşil çay üretimi 1,7 milyon ton olmuş, 2023 yılında bu sayının iki katına çıkacağı tahmin edilmiştir.

[6] 2015’te Çin dünyadaki yeşilçay pazarının %80’ine sahip olmuş, aynı zamanda 325.000 ton yeşil çay ihraç etmiştir.

 Amerika Birleşik Devletleri Çin’den ihraç edilen yeşilçayın en büyük ithalatçısı konumundadır ve Birleşik Krallık tarafından takip edilmektedir.[7]

Leave a Comment

Your email address will not be published.