Ürünler

karamürver

Öne Çıkan

300.00 

Sambucus elderberry Adoxaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir. Türkçede anlamı mürverdir. Mürver, koyu mavi veya siyah renkli olur.

Genellikle tatlı ve keskin bir tada sahiptir. Bu özelliği nedeniyle şurup, jöle, reçel ve ezme gibi çeşitli tatlılarda tercih edilen bir bileşendir.

Ayrıca çok sayıda içecek ve kokteyl için de kullanılır.

Mürver; doyurucu, besleyici olmasının yanında potasyum, demir, bakır ve fosfor gibi mineraller açısından zengindir.

B vitamini, A vitamini ve C vitamini içerir. İyi bir diyet lifi ve protein kaynağıdır. Meyve ayrıca vücudunuzda bir antioksidan ve anti-inflamatuar ajan olarak işlev görür.

Gramaj
Choose an option
karamurver
Sepete Ekle
Hemen Al

Karamürver Latince ismi Sambucus olan karamürver,

aynı isimli bitkinin koyu mor renkli meyvesi.Bu yoğun, koyu mor rengi

onun kara sıfatıyla anılmasının esas nedeni. Özellikle kış aylarında kullanımı tavsiye edilen bitkisel takviyeler arasında

yer alan kara mürverin tarihi M.Ö. 2000 yıllarına kadar uzanıyor.

Tohumları İsviçre’de Neolitik Çağ’a ait kalıntılarda bulunurken ismi Greko-Romen döneminden izler taşıyor.

Türkiye’nin birçok bölgesinde yetiştirilen kara mürver ,

eski zamanlardan beri vücut direncini artırmak ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara karşı kullanılıyor

Günümüzde vitamin takviyelerine de katılan bu bitkinin şüphesiz en zevkli kullanımının kış aylarında içini ısıtacak sıcacık bir çay şeklinde olduğunu söyleyebiliriz.

karamurver en iyi formu toz olanıdır ,

karamurver Mürver ile ilgili eski bilgiler o kadar derindir ki,

“tıbbın babası” olarak bilinen Hipokrat (MÖ 460 – MÖ 375), bu bitkiyi tüm bitkilerin “ilaç sandığı” olarak adlandırmıştır.

Antosiyanin olarak adlandırılan antioksidan maddeler bakımından zengin olması nedeniyle

gripten sinüs enfeksiyonlarına kadar birçok rahatsızlığa karşı etkili bir destek sunan ,

karamürverin öne çıkan faydalarını şöyle sıralayabiliriz:,

Besin değerleri açısından zengindir:

Kara mürver düşük kalori içeriğine rağmen besin değerleri ve antioksidanlar açısından oldukça zengin.

Zaten bu zengin besin değeri profili onun sağlığa yönelik faydalarının arkasında yatan asıl neden.

Vücut dokularının gelişimi ve onarımı için son derece önemli görevleri olan

C vitamini açısından oldukça zengin. Bunun yanı sıra sindirim sisteminin düzgün çalışması için gerekli olan lifleri içeriyor.

Ayrıca fenolik asitler,

flavonollar ve antosiyaninler olarak isimlendirilen antioksidan maddeler de içeriyor.

Hatta içerisinde bulunan flavonol miktarı diğer yemişlerden on kat daha fazla ki, bu onu oldukça özel bir bitki kılıyor. (3)

Grip ve soğuk algınlığına iyi gelebilir  Özellikle kış aylarında görülme sıklığı artan soğuk algınlığı,

ve grip gibi rahatsızlıklar için doğal tedavi yöntemlerini tercih ediyorsan kara mürver vazgeçilmez reçetelerin arasına girmeye aday.

ama Kara mürverin araştırıldığı bir meta analizde,

üst solunum yolları rahatsızlıklarında takviye olarak kullanılmasının büyük oranda etkili olduğu görülmüş.

Özellikle viral enfeksiyonlarda antibiyotiklerin etkinliğinin olmadığı göz önüne alındığında,

kara mürvere başvurmak gereksiz ve yanlış antibiyotik kullanımı engellenebilir. Kabızlığı iyileştirebilir;

Sindirim problemleri insanların yaşadığı en yaygın sorunlardan biri.

Kara mürver,

laksatif özellikleri sayesinde bu soruna doğal bir şekilde şifa olabilir.

lakin Esasen bu etkisi,

ravent ve sinamekinin de içeriğinde bulunan antrakinon ,isimli bir madde barındırmasıyla ilgilidir. Antrakinon,

bağırsak hareketlerinden sorumlu olan kasların kasılmasını artırır ve böylece kabızlık problemini aşmaya yardımcı olur.   (5)

Kalp sağlığına fayda sağlar

Kara mürver, kalp damar sağlığı açısından faydalı olabilecek bir takım özellikler taşıyor.

Bazı bilimsel araştırmalara göre,

bu meyve kandaki kolesterol miktarını düşürerek kalp damar hastalıklarının gelişmesini riskini azaltabilir.

(7) Buna ek olarak bazı araştırmalar insülin salgısını artırarak tip 2 diyabet riskini azaltmaya da yardımcı olduğunu gösteriyor. (8)

Ağrıların dinmesine yardımcı olabilir: Vücutta enflamasyon ,yani iltihap olması kronik ağrılara yol açar

fakat Karamürverin içerisinde bulunan ,

antosiyaninler ise antienflamatuar etkilere sahip olması

Yani vücuttaki enflamasyonu bastırabiliyorlar.

Antosiyaninler, bu özelliğini bağışıklık hücrelerinin ürettiği nitrik oksit, miktarını azaltmalarına borçlu.ancak karamurver

Yaralanma ve hastalık durumunda bağışıklık sisteminin verdiği bir yanıt olan nitrik oksit, enflamasyonu tetikliyor.

lakin ,Antosiyaninler açısından zengin kara mürverin bu özelliğinden faydalanmaksa hiç yeni değil.

Bu konuda geçmişi bin yıllar öncesine dayanan geleneksel tıp yöntemleri zengin uygulamalara sahip.

Hatta siyatik ağrısı gibi nöropatik ağrılarda bile olumlu etki gösterdiği gözlemlenmiştir

Ürünler
Ana Sayfa

Gramaj

100g, 200g, 250g, 500g, 50g, 75g