Bitkisel Extractlar
bitkisel-extractlar
Bitki ekstrelerinde bulunan maddelerin,
miktarı o bitkinin yetişme,
toplanma,Ama işlenme ve saklanma şartlarına göre ,ciddi farklar gösterebilir.Örneğin ;
gülden elde edilen uçucu yağ miktarı toplanma saatine göre fark eder.
Eğer farklı zamanlarda üretilmiş ekstrelerin ,
fakat aynı miktarda etkin madde içermesini istiyorsak o takdirde elde edilen ekstrelerde miktar,
tayini fakat testleri yapmak,
ve oranının sabit olmasını istediğimiz maddelerin ,miktarını özel yöntemlerle her defasında aynı olacak şekilde ayarlamamız gerekir.
ama Buna “standardizasyon”;
ama elde edilen ekstreye ise “standardize ekstre” adını veriyoruz.
fakat Takdir edersiniz ki, standardizasyon üretim maliyetini arttırmasına karşılık daha nitelikli bir ürün elde edilmesi anlamına geliyor.
ancak bitkisel-extractlar,
Standardizasyonun birden fazla işlevi olduğunu söyleyebiliriz. Bitkilerde ve doğal olarak ekstrelerinde çok sayıda etkin madde olabilir.
lakin Bu maddelerin ,
insandaki etkileri de farklı farklı olabilir.
Ama Ekstraksiyon
ile ilgilenmediğimiz maddeleri fayda beklediğimiz maddelerden ayırmamız ve bu sayede belli bir amaca yönelik ürünler üretmemiz mümkün olur.
Diğer yandan ekstraksiyon ,
etkin maddelerin yanında bitkinin işe yaramayan kısımlarının da tüketilmesini önler; sunum ve tüketim kolaylığı sağlar.
ama Standardizasyonun bir tür yoğunlaştırma işlemi olduğu ve sonunda konsantre bir ekstre elde edildiği de yaygın bir yanılgıdır.
Standardizasyonun temel gayesi ,
tüketicinin her seferinde aynı miktarda etkin madde alıyor olmasını garanti etmektir.
Eğer;
bir bitkinin beklenen yararlarının o bitkideki hangi maddelerden
kaynaklandığı bilimsel olarak kanıtlanmışsa,
standardize ekstreler ,
tüketicinin çıkarlarını korumak
adına önemli bir yer tutar.
Bileşiminde standardize ekstre kullanılmış ürünlerin her birim
dozunda/porsiyonunda aynı miktarda etkin madde vardır.
Standardize edilmemiş ekstrelerde ,
ise yukarıda sayılan faktörler sebebiyle ,
aynı miktarda etkin madde, olduğunun teminatı verilemez.
ancak ,
Destekleyici gıda ürünleri sunan firmaların
bitkisel ekstre içeren ürünlerinde,
standardize formları tercih etmesi tüketicilerin yararınadır.