Genel

Vitaminler ve mineraller vücudumuzda gerçekleşen tüm işlemlerde
anahtar rol oynar.

Ama ortak fonksiyon gösterdikleri diğer besin öğelerinin
yerine de çalışarak organizmada birçok işin aksamadan yerine getirilmesini sağlayan besin öğeleridir.

Ancak Vitaminler düzenleyici olarak çalışan, koenzim veya bir enzimin ortağı olarak görev yapan kompleks kimyasal maddelerdir. Mineraller kemik, diş ve tırnak gibi dokularda hücrelerin önemli
bir kısmını oluşturan, enzimlerle birlikte çalışan ve organizmada gerçekleşen enzimatik reaksiyonları hızlandıran besin öğeleridir.
Karbonhidratlar, proteinler ve yağlarla karşılaştırıldığında organizmanın vitamin ve mineral gereksinimi çok az miktarlardadır. Bu nedenle mikro besin öğeleri olarak adlandırılan vitamin ve mineraller doğrudan birer
enerji kaynağı olmamakla birlikte, enerji sağlayan birçok mekanizmada
düzenleyici olarak görev yapan öğelerdir.
Bu bilgilendirmede , vitaminler ve mineraller hakkında tüm bireylerin bilinçlendirilmesine katkı sağlamak amacıyla vitamin ve minerallerin çeşitliliği,
sağlık üzerine etkileri, günlük önerilen miktarları ve besin kaynakları konusunda genel bilgiler verilmiştir.

bitkisel-extractlar
Bitki ekstrelerinde bulunan maddelerin,
miktarı o bitkinin yetişme,
toplanma,Ama işlenme ve saklanma şartlarına göre ,ciddi farklar gösterebilir.Örneğin ;

gülden elde edilen uçucu yağ miktarı toplanma saatine göre fark eder.

Eğer farklı zamanlarda üretilmiş ekstrelerin ,
fakat aynı miktarda etkin madde içermesini istiyorsak o takdirde elde edilen ekstrelerde miktar,
tayini fakat testleri yapmak,
ve oranının sabit olmasını istediğimiz maddelerin ,miktarını özel yöntemlerle her defasında aynı olacak şekilde ayarlamamız gerekir.

Buna “standardizasyon”;

ama elde edilen ekstreye ise “standardize ekstre” adını veriyoruz.

fakat Takdir edersiniz ki, standardizasyon üretim maliyetini arttırmasına karşılık daha nitelikli bir ürün elde edilmesi anlamına geliyor.

bitkisel-extractlar,
Standardizasyonun birden fazla işlevi olduğunu söyleyebiliriz. Bitkilerde ve doğal olarak ekstrelerinde çok sayıda etkin madde olabilir.

Bu maddelerin ,
insandaki etkileri de farklı farklı olabilir.
Ama Ekstraksiyon
ile ilgilenmediğimiz maddeleri fayda beklediğimiz maddelerden ayırmamız ve bu sayede belli bir amaca yönelik ürünler üretmemiz mümkün olur.

Diğer yandan ekstraksiyon ,
etkin maddelerin yanında bitkinin işe yaramayan kısımlarının da tüketilmesini önler; sunum ve tüketim kolaylığı sağlar.

Standardizasyonun bir tür yoğunlaştırma işlemi olduğu ve sonunda konsantre bir ekstre elde edildiği de yaygın bir yanılgıdır.

Standardizasyonun temel gayesi ,

tüketicinin her seferinde aynı miktarda etkin madde alıyor olmasını garanti etmektir.

Eğer;

bir bitkinin beklenen yararlarının o bitkideki hangi maddelerden
kaynaklandığı bilimsel olarak kanıtlanmışsa,
standardize ekstreler ,
tüketicinin çıkarlarını korumak

adına önemli bir yer tutar.

Bileşiminde standardize ekstre kullanılmış ürünlerin her birim

dozunda/porsiyonunda aynı miktarda etkin madde vardır.

Standardize edilmemiş ekstrelerde ,
ise yukarıda sayılan faktörler sebebiyle ,

aynı miktarda etkin madde, olduğunun teminatı verilemez.

ancak ,

Destekleyici gıda ürünleri sunan firmaların

bitkisel ekstre içeren ürünlerinde,

standardize formları tercih etmesi tüketicilerin yararınadır.

Ana Sayfa

Ürünler

Filter

Gösterilen sonuç sayısı: 9

Sıralama: