limon, portakal, greyfurt kivi ve domatesin dış kısımları kabuk askorbik asit bakımından zengindir.
Sebzeler, özellikle kuşburnu, karnabahar, lahana, ıspanak, kuru soğan,
biber, turp, tere, maydanoz dur.
yer elması askorbik asit bakımından en zengin kaynaklardandır.
vitamin c toz askorbik asit oksijen tutma özelliğine sahip olması nedeniyle antioksidan olarak kullanır,
Ayrıca çabuk soğutularak dondurulumuş meyveler erime sırasında doğal renk ve kokularını yitirirler..
Bunlara dondurmadan önce saf askorbik asit katmakla bu sakıncalar azaltır.
Oksijen hoşa gitmeyen değişiklikleri yapmadan önce vitamin-c askorbik-asit tarafından tutar
Bu şekilde dondurulumuş kayısı,
şeftali, elma, üzüm, muz, armut, ananas gibi meyvelerde, 25 yıldan beri vitamin-c askorbik-asit antioksidan olarak kullanır,
Sadece tek yanlı zincir hidroksil grubunun konfigürasyonunda değişiklik gösteren sentetik izomer eritorbik asid de kuvvetli bir antioksidandır..
fakat tam tersine pek az vitamin aktivitesi vardır.
Yine de doğal olarak oluşur ve belli mantarlarda askorbatın yerini alır.
Bundan başka birçok preparatlarında, besin ve içeceklerin vitamince zenginleştirilmesinde kullanılır.
Askorbik asit kuvvetli bir indirgeyici ajandır. vitamin-c askorbik-asit 280 mV’lik düşük bir redoks potansiyeline sahiptir
hemen tüm diğer okside olan serbest radikallerle reaksiyona girme termodinamik potansiyelinin gösterir.
vitamin c askorbik asit insanlar için zorunlu bir besindir.
C vitamininin vücudun çoğu dokusuna sağlamlığını veren kolajenin üretiminden alyuvarların işlemesine kadar çok sayıda görevi vardır
Askorbik asidin vücutta birçok kimyasal tepkimenin normal olarak yürümesi için;
gerekli oluşu, dış etkenlerin bu vitaminin dokulardaki durumunu etkilemesi bireyin gereksinimini arttırmaktadır,
vitamin-c Nedir?
Askorbikasit adıyla da bilinen C vitamini, suda çözünen bir vitamin çeşididir.
Meyve ve sebzelerde yaygın olarak bulunan bu vitamin insan vücudunda üDolayısıyla beslenme ya da takviye yoluyla vücuda alınır.
vitamin-c Ne İşe Yarar?
C vitamini vücutta birçok farklı süreçte rol alır. Vücutta çoğunlukla hücresel düzeyde etkinlik gösterir
Faydaları Nelerdir?
Tüm vitamin eksiklikleri vücudun genel sağlığı üzerinde olumsuz etki gösterebilir.
C vitamini vücudumuzda pek çok reaksiyonda yer alır.eksikliği durumunda bu reaksiyonlar olumsuz yönde etkilenebilir.
Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Haftalar boyunca çok az C vitamini (günde yaklaşık 10 mg’ın altında) alan veya hiç almayan kişilerde bazı belirtiler görülebilir.
C Vitamini Fazla Alınırsa Ne Olur?
Vitamin C vücut tarafından üretilmeyen, suda çözünen ve fazlalık durumunda vücut tarafından idrar yoluyla atılabilen bir vitamin türüdür.
C vitamini takviyeleri toksik değildir ancak aşırı miktarda alındığı takdirde görülen şikayetler arasında;
ishal, bulantı ve karın krampları yer alır. Her vitamin türünde olduğu gibi ne az ne de çok fazla almak yerine, vitamin alım oranını dengede tutmak önemlidir.
Günde Ne Kadar C Vitamini Alınmalı?
C vitamini çocuk ve yetişkin fark etmeksizin her yaştan insanın beslenme düzenine eklemesi önemli olan bir vitamindir.
Günlük alınan C vitamini oranı yaşa, cinsiyete ve hamilelik durumuna göre değişkenlik gösterir,
C vitaminin günlük önerilen miktarları hakkında bilgi sahibi olmak için,