L-citrulline-sitrulin sitrülin-citrulline
83 / 100
sitrülin-citrulline
sitrülin-citrulline

sitrülin-citrulline Vücutta üretilebilen ve aynı zamanda dışarıdan gıdalarla da alınabilen sitrülin

düzenli olarak antrenman yapanlar için takviye niteliği de taşımaktadır.

Son zamanlarda oldukça popülerlik kazanmaya başlayan L citrulline egzersizlerin

performansını arttırmasının yanı sıra bazı hastalıklara da iyi gelmektedir.

Sitrülin üzerine veriler henüz sınırlı olsa da, araştırmalar devam  etmektedir.

sitrülin-citrulline Nedir?

Sitrülin esansiyel olmayan amino asitlerden biridir. Amino asitler genel olarak protein üretimine katkıda bulunurlar..

Ancak sitrülin bunun dışında kalır ve vücutta işlenerek başka kimyasallara dönüştürülür (1). Latince karpuz “citrullus” demektir..

Sitrülin ise karpuzda bulunan bir besin olduğu için adını karpuzdan almaktadır .

Sitrülin amino asidinin L- isomerine L-Sitrülin denir. Genel olarak sitrülin ve L-Sitrülin aynı anlamda  kullanılmaktadır…

L sitrülin egzersiz desteği dışında pek çok farklı fayda da sağlamaktadır.

sitrülin-citrulline Ne İşe Yarar?

vücutta doğal olarak üretilebildiği gibi dışarıdan besin veya takviye ile de  alınmaktadır..

L citrulline öncelikle L arginin adı verilen başka bir amino aside dönüştürülmektedir.

Arginin ise düz kas hücrelerini gevşeterek kan damarlarının genişletilmesinde rol alan nitrik asite dönüştürülür (2).

Bunun sonucunda ise vücuttaki üre döngüsü amonyağı vücuttan uzaklaştırılır. Yani zararlı bileşikler vücuttan bu işlem sonrasında uzaklaştırılmaktadır.

arginine dönüştürülmesine rağmen vücuda arginin yerine sütrilin alınması daha faydalı olabilmektedir (2)

sitrülin-citrulline Faydaları Nelerdir?

Genel olarak egzersiz sırasında performansı artırma yönünde kullanılan L-Sitrülinin üzerine çeşitli araştırmalar devam etmektedir. Öncelikle L-Sitrülin nitrik oksit üretimini arttırarak damarların gevşemesini sağlamaktadır. Gevşeyen damarlar ise vücuttaki kan akışını iyileştirmektedir. Bu yönden bazı hastalıkların tedavi sürecinde yardımcı olabilmektedir.

Cardiology Journal dergisinde yayınlanan çalışmaya göre yüksek tansiyonu olan kişilerde kan basıncının düşmesine yardımcı olabilmektedir (3).

Urology dergisinde yayınlanan bir başka çalışmaya göre ise kan damarlarının genişlemesi sayesinde kan akışını arttırma yeteneği bulunduğu için erektil disfonksiyonu olan erkeklerde ereksiyonları iyileştirebilmektedir (4).

Ayrıca yapılan bazı çalışmalarda kısa bağırsak sendromu, çölyak hastalığı ve radyasyonun sebep olduğu ince bağırsak hastalığı gibi çeşitli durumlarda da tedaviye yardımcı olabileceğini gözlemlenmiştir. (5). Ancak kesin kanıt için daha fazla sağlık otoritesinin onayına ihtiyaç bulunmaktadır.

sitrülin-citrulline amino asidinin orak hücre hastalığına etkileri üzerine de araştırmaları mevcuttur.

Yapılan çalışmada düzenli olarak L-citruline tüketiminde orak hücre anemisi hastalarının bazı semptomlarının hafifleyebileceği ortaya çıkmıştır (6). Ancak araştırmalar devam etmektedir.

Yapılan bazı çalışmalarda düzenli olarak alınan sitrülinin, ağırlık antrenman performansını iyileştirebileceğini ortaya koymuştur (2).

Dayanıklılık egzersizlerinde ise bir amino asit olan sitrülinin daha fazla oksijen isteyen kaslara destek olabileceği gözlemlenmiştir (2). Çalışmaların kesinliği için daha fazla sağlık otoritesinin onayına ihtiyaç vardır.

sitrülin-citrulline Nasıl Kullanılır?

Sitrülinin en yaygın bulunan formu tozdur (6). Toz sıvı ile karıştırabilmekte veya bazı besinlere eklenebilmektedir.

Araştırmalara göre, sağlıklı birinin günde 3-6 gram L-citrulline almasında bir sakınca yoktur (2). Ağırlık çalışması, kastaki oksijen miktarının artması veya kan basıncını iyileştirmek için kullanılan sitrülinlerin amaca göre kullanım dozları değişebilmektedir. Bu nedenle kullanılan ürünün etiketine uyulması önerilmektedir.

sitrülin-citrullineNe Zaman Kullanılır?

Bu zamana kadar yapılmış çalışmalarda sitrülinin yan etkilerine rastlanmamıştır. Ancak düzenli kullanılan ilaçlar varsa sitrülinin kullanımı için uzmana danışılması gerekmektedir. Genel olarak egzersiz sırasında performans arttırıcı olarak kullanılan sitrülin malat formu antremandan yaklaşık 20-40 dakika önce alınması tavsiye edilmektedir (7).

sitrülin-citrulline Takviyesi

Günümüzde egzersiz desteği olarak pek çok farklı takviye alınmaktadır. L Sitrülin ise hem bazı durumlarda tedavi edici özelliğiyle hem de performans arttırıcı etkisiyle gün geçtikçe daha fazla tercih edilmektedir. Bu noktada sizin için “en iyi sitrülin takviyesi”, vücudunuzun ihtiyaçları tespit edildikten sonra bir uzman tarafından önerilen takviyedir.

exvitamin ürünlerin kalite ve onay belgelerinin kontrolünü sağlıyor, bu ürünleri orjinal olarak üreticisinden veya distribütöründen temin ederek size ulaştırıyoruz. Uzmanınızın önerisi ile satın almayı düşündüğünüz L-citrulline takviyesi ürünlerini exvitamin.com.tr den  güvenle temin edebilir ve deneyimlerinizi bizimle paylaşarak gelişimimize katkıda bulunabilirsiniz.

Kaynakça:

  1. L-Citrulline: Overview, Uses, Side Effects, Precautions, Interactions, Dosing and Reviews
  2. Should You Take Citrulline Supplements?
  3. Effect of L-arginine or L-citrulline oral supplementation on blood pressure and right ventricular function in heart failure patients with preserved ejection fraction
  4. Oral L-citrulline supplementation improves erection hardness in men with mild erectile dysfunction
  5. L-citrulline: Uses and Risks
  6. Citrulline: Benefits, Side Effects, Dosage, and Interactions
  7. Citrulline Malate Benefits, Dosage, & When To Take

sitrülin-citrulline Organik bileşik bir a- amino asittir . [2] Adı Latince karpuz anlamına gelen citrullus kelimesinden türetilmiştir

19. yüzyılın sonlarından bu yana gastroenterologlar tarafından isimlendirilip tanımlanmasına rağmen

ilk olarak 1914 yılında Japon araştırmacılar Yotaro Koga ve Ryo Odake [3] [not 1] tarafından karpuzdan izole edilmiş,

ve 1930 yılında Tokyo Imperial Üniversitesi’nden Mitsunori Wada tarafından daha ayrıntılı olarak kodlanmıştır . [4

] H2NC (O)NH(CH2 ) 3CH ( NH2 ) CO2H formülüne sahiptir . Memelilerin amonyağı üreye dönüştürerek dışarı attığı yol olan üre döngüsünde önemli bir ara maddedir.

Sitrülin ayrıca nitrik oksit sentaz tarafından katalize edilen arginin amino asidinden nitrik oksidin enzimatik üretiminin bir yan ürünü olarak da üretilir . [5

Çeşitli proteinler, translasyon sonrası modifikasyonun bir sonucu olarak  içerir

Bu sitrülin kalıntıları , kalsiyum iyonlarının yardımıyla

veya deiminasyon adı verilen bir işlemle arginini citrulin dönüştüren peptidilarjinin deiminazlar,

(PAD’ler) adı verilen bir enzim ailesi tarafından üretilir

Normalde citrulin  kalıntıları içeren proteinler arasında miyelin bazik proteini (MBP),

filaggrin ve birkaç histon proteini bulunurken, fibrin ve vimentin gibi diğer proteinler hücre ölümü ve doku iltihabı sırasında sitrülinasyona duyarlıdır,

 

Genel olarak sitrülin-citrulline egzersiz sırasında performansı artırma yönünde kullanılan L- Sitrülinin üzerine çeşitli araştırmalar devam etmektedir. Öncelikle L citrulin nitrik oksit üretimini arttırarak damarların gevşemesini sağlamaktadır.

Gevşeyen damarlar ise vücuttaki kan akışını iyileştirmektedir

Bu yönden bazı hastalıkların tedavi sürecinde yardımcı olabilmektedir.

Cardiology Journal dergisinde yayınlanan çalışmaya göre yüksek tansiyonu olan kişilerde kan basıncının düşmesine yardımcı olabilmektedir .

Urology dergisinde yayınlanan bir başka çalışmaya göre ise kan damarlarının genişlemesi sayesinde kan akışını arttırma yeteneği bulunduğu için erektil disfonksiyonu olan erkeklerde ereksiyonları iyileştirebilmektedir .

Ayrıca  yapılan bazı çalışmalarda kısa bağırsak sendromu, çölyak hastalığı ve radyasyonun sebep olduğu ince bağırsak hastalığı gibi çeşitli durumlarda da tedaviye yardımcı olabileceğini gözlemlenmiştir. Ancak kesin kanıt için daha fazla sağlık otoritesinin onayına ihtiyaç bulunmaktadır. 

amino asidinin orak hücre hastalığına etkileri üzerine de araştırmaları mevcuttur.

lakin Yapılan çalışmada düzenli olarak L-citruline tüketiminde orak hücre anemisi hastalarının bazı semptomlarının hafifleyebileceği ortaya çıkmıştır . Ancak araştırmalar devam etmektedir.

Organik bileşik citrulin bir a- amino asittir 

Yapılan bazı çalışmalarda düzenli olarak alınan citrulin , ağırlık antrenman performansını iyileştirebileceğini ortaya koymuştur .

Dayanıklılık egzersizlerinde ise bir amino asit olan citrulin daha fazla oksijen isteyen kaslara destek olabileceği gözlemlenmiştir .

Çalışmaların kesinliği için daha fazla sağlık otoritesinin onayına ihtiyaç vardır.

Bu zamana kadar yapılmış çalışmalarda citrulin yan etkilerine rastlanmamıştır.

Ancak düzenli kullanılan ilaçlar varsa citrulin kullanımı için uzmana danışılması gerekmektedir.

Genel olarak egzersiz sırasında performans arttırıcı olarak kullanılan citrulin toz formu antremandan yaklaşık 20-40 dakika önce alınması tavsiye edilmektedir .

KATKISIZ %100 sitrülin-citrulline PURE

Kaynakça:

  1. : Overview, Uses, Side Effects, Precautions, Interactions, Dosing and Reviews
  2. Should You Take Citrulline Supplements?
  3. Effect of L-arginine or L-citrulline oral supplementation on blood pressure and right ventricular function in heart failure patients with preserved ejection fraction
  4. Oral L-citrulline supplementation improves erection hardness in men with mild erectile dysfunction
  5. L-citrulline: Uses and Risks
  6. Citrulline: Benefits, Side Effects, Dosage, and Interactions
  1. “Sitrulin – Bileşik Özeti” . PubChem Bileşiği . ABD: Ulusal Biyoteknoloji Bilgi Merkezi. 16 Eylül 2004. Kimlik . Erişim tarihi : 1 Mayıs 2012 .
  2. ^Şuraya atla:b Banerjee, Aryamitra (2014-01-01), Gupta, Ramesh C. (ed.),“Bölüm 15 – Gastrointestinal toksisite biyobelirteçleri”,Toksikolojide Biyobelirteçler, Boston: Academic Press, s. 269–277,doi:10.1016 /b978-0-12-404630-6.00015-4,ISBN 978-0-12-404630-6S2CID  88798984 , alındı: 2020-11-10
  3. ^ Fragkos, Konstantinos C.; Forbes, Alastair (Eylül 2011). “Sitrulin ilk önce müshil bir madde miydi? Modern sitrülin ve onun izolasyonu hakkındaki gerçek” (PDF) . Nihon Ishigaku Zasshi. [Japon Tıp Tarihi Dergisi] . 57 (3): 275–292. ISSN 0549-3323 . PMID 22397107 . (PDF) 2022-10-09 tarihinde orjinalinden arşivlendi .   
  4. ^ Fearon, William Robert (1939). “Karbamido Diasetil Reaksiyonu: Sitrülin İçin Bir Test” . Biyokimyasal Dergisi . 33 (6): 902–907. doi : 10.1042/bj0330902 . PMC1264464 . PMID16746990 . _  
  5. “Nos2 – Nitrik Oksit Sentaz” . Uniprot.org . Uniprot Konsorsiyumu Erişim tarihi : 10 Şubat 2015 .
  6. ^ Cox M, Lehninger AL, Nelson DR (2000). Lehninger biyokimya prensipleri (3. baskı). New York: Worth Yayıncılar. P. 449 . ISBN 978-1-57259-153-0. Erişim tarihi : 13 Mart 2020 .aminoasit

Leave a Comment

Your email address will not be published.