Ürünler

glutamin-glutamine

295.00 

Exvitamin glutamin, kaslarda en çok bulunan amino asittir ve %19 oranında nitrojenden oluşur. Yoğun egzersiz sırasında vücuttaki glutamin seviyeleri oldukça geriler. Vücut için pek çok farklı işlevi olan ve neredeyse tüm besinlerde az miktarda da olsa glutamin, takviye olarak kullanıldığında spor sonrası vücudun ihtiyacı olan seviyeyi düzenler.Glutamin, vücutta birçok işlevi olan önemli bir amino asittir. Proteinin yapı taşı olan bu amino asiti vücut doğal olarak üretir ve aynı zamanda pek çok gıdada yer alır. Ancak vücudun ürettiği ya da gıdalardan alınan glutamin yeterli olmayabilir. Böyle zamanlarda glutamin takviyesi kullanmak pratik bir çözüm olabilir

Gramaj
Choose an option
gulutamin-glutamine
Sepete Ekle
Hemen Al
glutamin-glutamine,

Glutamin (GlnQproteinleri oluşturan 20 aminoasitten biridir.

Yan zincirinde karboksamit grubu içerir. Polar özelliktedir, ancak fizyolojik pH’da yüksüzdür.

Diğer birçok amino asitte olduğu gibi bu amino asitinde hem L- hem de D- isomeri vardır.

Aber aktiv olan diğer bir deyişle doğada var olan isomeri L Glutamin’dir.

Ama Bu yazıda ya da bilimsel makalelerde Glutamin L– ya da D olarak hiçbir ön ek almayarak sadece Glutamin diye bahsedilmişse, burada bahsi geçen L– Glutamin’dir.

Pürin ve pirimidin sentezi ve amino gruplarının plazmada taşınmasında rol oynar.

Böbrek tübülüs hücresinde serbest amonyak oluşturur. Bu reaksiyon glutaminaz tarafından katalizlenir ve asitbaz düzenlenmesinde yer alır.

Metabolik asidozda glutaminden amonyum oluşumu artar, alkalozda azalır.

Glutamin, aminoşeker sentezinde amino grubu vericisi olarak yer alır.

Rengsiz kiristal bir madde olan Glutamin AlkolBenzen, ve Kloroform’un içinde çözülmez.

Bunun yanında su içinde (100 g/l bei 40 °C) pek iyi çözülmez.glutamin-glutamine

Molekül bir tam olarak ele alındığında, yüklü değildir. Bu yüzden elektiriksel alanda zivitter iyonları dolaşamazlar.

Tam olarak değinecek olursak izo elektiriksel noktada (belirli bir pH-değerinde) çok düşükte olsa su içinde çözülebilmektedir.

Glutaminin izo elektiriksel noktası 5,65’dir.

Glutamin tozu, vücutta karbonhidratların tekrar sentezlenmesini sağlaması ve büyüme hormonu seviyelerini arttırması sebebiyle besin takviyesi olarak sporcular ve vücut geliştirme ile ilgilinen kişiler tarafından da kullanılabilmektedir.

  1. Glutamin, ana görevi protein yapılarının oluşturulması olan bir çeşit amino asittir. İki çeşit glutamin bulunur. Bunlar L-glutamin ve D-glutamindir.

  2. L-glutamin proteinlerin yapısına katılırken, D-glutamin canlı organizmalar için önemli sayılmamaktadır. L-glutamin, vücut tarafından da sentezlenebilmektedir (12).

    Glutamin vücutta amonyağı temizler;

  3. hücre büyümesi, doku tamiri ve diğer fonksiyonlarda kullanılmak üzere dokular arasında nitrojen taşır.

  4. Vücuttaki glutaminin yaklaşık %70’i iskelet kaslarında üretilerek ince bağırsak, böbrek ve akyuvarlara dağıtılır.

    Amino asitlerin seviyeleri çeşitli faktörlere bağlıdır.

  5. ve emzirme,

  6. yorucu egzersizler, hastalık, açlık veya oruç, hızlı büyüme ve gelişme,

  7. aşırı stresli durumlar vücudun glutamin depolarını önemli miktarda boşaltır.

  8. Bunlar, glutamin alımının artırılması veya tamamlayıcı ürünlerin kullanılmasının uygun olduğu durumların bazılarıdır.

    Glutaminin glutamin-glutamine Vücuttaki İşlevi 

    Glutamin bağışıklık sistemi açısından önemli bir amino asittir. Bağışıklık hücreleri, beyaz kan hücreleri ve bazı dokular için elzemdir.

  9. ama Bazı araştırmalar, glutamin desteklerinin bağışıklık sistemini iyileştirebileceğini, enfeksiyonları azaltabileceğini göstermektedir. (4)

    Glutaminin bağırsak sisteminin sağlığını iyileştirebileceği de düşünülmektedir. Glutaminin, geçirgen bağırsak sendromuna karşı vücudu koruyabileceği belirtilmektedir. (5)

    Glutamin, diğer alfa-amino asitler gibi protein sentezi ve parçalanmasını sağlar. Ancak, bundan çok daha fazlası vardır. Fakat Glutamin; BCAA metabolizmasına, bağırsak duvarı bakımına, normal bağışıklık fonksiyonuna ve glikoz oluşturulmasına önemli ölçüde etki eder .

    Böbrekler glutaminin ana kullanıcısıdır. Glutaminden ayrılan amonyak, vücudun asit-baz dengesini sağlamak için çalışır. Amonyak bulunan her yerde glutamin-glutamine  de vardır. Örneğin;

  10. yoğun egzersiz veya proteince zengin diyete bağlı olarak metabolik asidoz arttıkça, böbreklerin glutamin kullanımı artar.

    Glutaminin yararları hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için “Glutaminin Yararları Nelerdir?” makalemizi mutlaka okuyun!

    Glutaminin Performansa Etkisi

    Yapılan bir araştırmada; sporcular susuzluk çektiklerinde takviye olarak alınan glutamin, egzersiz performansını artırmış,

  11. çünkü glukoz ve elektrolit içeren içeceklerle birleştiğinde, su ve elektrolit emilimi artmıştır.

  12. Dışarıdan glutamin takviyesinin, yorgunluğa bir cevap olarak büyüme hormonu seviyelerini artırdığı da görülmüştür 

    Başka bir araştırmada;

  13. 8 hafta boyunca kreatin yüklemesi alan ve bunun yanı sıra her gün 4 gram glutamin kullanan atletler, sadece kreatin kullananlara göre kas kütlesinde daha fazla artış yaşamışlardır 

    Glutamin glutamin-glutamine Çeşitlerinin Farklılıkları

    Bir glutamin-glutamine ürününü seçerken dikkate alınacak en önemli şey hangi yolla alındığıdır.

  14. Eğer toz, olarak alınıyorsa serbest formdaki L-glutamin en iyisidir.

  15. Bununla birlikte,

  16. glutamin ayrışabilir olduğu için hazır içeceklerden veya L-glutamin içerdiği iddia edilen protein barlarından kaçınılmalıdır.

    Eğer hazır içecek ve barlar tercih ediliyorsa, L-alanil-L-glutamin, glisil-L-glutamin hidrat veya içinde “glutamin peptid” olan ürünler gibi,

  17. glutaminin peptid-bağlı formlar aranmalıdır.

  18. Bu peptid formlarında glutamin yoğunluğu yaklaşık %65-70’dir.

  19. Her 10 gram glutamin peptid, 6.5-7 gram glutamin içerir.

    Formu ne olursa olsun, alınan glutaminin %90’a kadar olan kısmı ilk geçişte elenir.

  20. Ama Tüketilen glutaminin çok az bir kısmı karaciğerden öteye geçecektir.

  21. Glutaminin büyük bir bölümü bağırsaklardaki sindirim enterositleri ve bağışıklık hücreleri tarafından elenir.

    N-asetil- l-glutamin (N-asetil glukozamin ile karıştırılmamalı) veya alpha-ketoisokaproil glutamin (aKIC-glutamine diye de bilinir) içeren ürünlerden kaçınılmalıdır.

  22. Her iki form da ayrışabilir değildir ve glutaminin çok azının kullanılabildiği formlardır.

  1. Glutamine-glutamin

Ana Sayfa

Gramaj

1000g, 100g, 200g, 300g, 400g, 500g, 600g, 750g