Leucine-lösin ,
Lösin :
proteinlerin biyosentezinde kullanılan esansiyel bir amino asittir .
Lösin bir α-amino asittir,
yani bir α-amino grubu biyolojik koşullar altında protonlanmış -NH3 + formundadır), bir a- karboksilik asit grubu biyolojik koşullar altında deprotone edilmiş
−COO – formundadır ) içerir.
koşullar) ve bir yan zincir izobütil grubu ;
fakat onu polar olmayan bir alifatik amino asit yapar.
bu çok önemli insanlarda, yani vücut onu sentezleyemez: diyetten elde edilmelidir.
İnsan beslenme kaynakları, etler,
süt ürünleri, soya ürünleri ve fasulye ve diğer baklagiller gibi protein içeren gıdalardır.
Valin ve izolösin gibi , lösin de dallı zincirli bir amino asittir .
Ama metabolizmasının birincil metabolik son ürünleri asetil-CoA ve asetoasetattır ,
sonuç olarak, iki münhasıran ketojenik amino asitten biridir ve lizin , diğeridir ;
İnsanlarda en önemli ketojenik amino asittir.
Lösin ve minör bir metaboliti olan β-hidroksi
β-metilbutirik asit insanlarda farmakolojik aktivite sergiler ;
ve rapamisinin mekanik hedefinin fosforilasyonu yoluyla protein biyosentezini desteklediği gösterilmiştir;
DNA tarafından kodlanan amino asitlerden biridir.
Ama Esansiyel bir amino asit olan Lösin, vücut tarafından sentezlenemez ve dışardan alınarak kullanılır.;
Proteinlerin yapıtaşı olan Lösin, bebeklerde ve gelişme çağında olan çocuklarda optimal gelişim için,
ileri yaşlarda olan yetişkinlerde ise azot dengesinin sağlanması için gereklidir.
Leucine-lösin ;
proteini, doğada bitkisel ve hayvansal kaynaklı proteinlerin yapısında bulunur.
İçinde lösin barındıran besinlerin başında, inek,;
tavuk ve balık eti gelmektedir. ama Bu kaynakların dışında;
inek sütünde, cevizde,
mısırda, buğdayda ve daha pek çok besinin içinde bulunan amino asidin ana kaynağı hayvansal ürünler ve tahıllardır.
Lösin’in görevi;
diğer tüm amino asitlerde olduğu gibi, protein sentezine katılmaktır.
ayrıca BCAA’yı oluşturan amino asitlerden biridir.
Lösin vücut içinde,
açlık ve tokluk hislerinin düzenlenmesinde, metabolizmanın düzenli işleyişinde,
lipid ve glikoz metabolizması üzerinde,
enerji harcanmasının düzenlenmesinde, insülin duyarlılığında,
kronik inflamasyon üzerine ve başka pek çok metabolik olayda etkilidir.
Karaciğer ve kas hücreleri üzerinde doğrudan etkili olan lösin;
adipoziteyi azaltmakta da görevlidir.
Bağırsak ve sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunan amino asit,
obeziteye karşı direnç geliştirebilir.
Anoreksijenik hormonunun salınımını artıran lösin,
glikoz homeostazını da düzene sokmaktadır.
Lösin Leucine-lösin Faydaları Nedir?
ancak faydaları arasında en önemlisi,
tüm amino asitlerden daha hızlı bir şekilde protein sentezi gerçekleştiriyor olmasıdır.
bu sayede daha hızlı şekilde kas oluşumunu sağlamaktadır.
Lösin proteininin yararları şu şekilde sıralanabilir;
-
MTor Aktivasyonu: mTor aktivasyonu kasların doğru şekilde gelişmesi için çalışan bir fabrika gibi düşünülebilir.
-
Ama Lösin amino asidi,
-
bu fabrikanın daha etkili çalışmasını sağlıyor.
-
Lösin miktarı,
-
önerilen ölçüler dahilinde artırıldığında daha fazla kas kütlesine sahip olmak da olanaklı hale geliyor.
-
Kas Kütlesinin Korunması:
-
Yapılan bilimsel çalışmalarda;
-
lösin amino asidinin yağ hücrelerini öldürdüğü ancak kas hücrelerini koruduğu saptandı.
-
Yani, yeterli ve dengeli miktarda lösin kullanımı,
-
kilo kaybına sebep olurken, kas kütlesinin korunmasını ve büyümesini sağlıyor.
-
Kolesterolün Düzenlenmesi:
-
2009 yılının Mayıs ayında yapılan bilimsel çalışmalarda,
-
lösin amino asidinin verildiği deneklerde, sağlıklı olan kolesterol miktarında artış olduğu saptandı.
-
fakat Yağ oranı yüksek besinlerle beslenen denekler,
-
lösin kullanımının ardından sağlıksız olan yağları daha çabuk yaktılar.
-
Lösin kullanımı,Dünya Sağlık Örgütü’nün bu konuda yaptığı çalışmalar sonucunda günlük olarak 39 mg ile sınırlandırılmıştır.